Loading...

Challenges

Home / News / Challenges

Bayernkaserne Nord, Munich

client: City of Munich, Department for education and sport, construction department
ARCHITEcT: Spreen Architekten, Munich
köhler architekten + beratende ingenieure, Gauting
Scope of work: timber unitised facades incl. wooden louvres, cladded pilaster strips, wooden louvre cladding (rainscreen curtain walling), rooflights, sun protection, doors
Image Source: © mokka-studio

On the grounds of the former ʺBayernkaserneʺ in Munich-Freimann, a lively, special city quarter is being built. In the exciting mix of many different areas and industries, the construction of a five-storey school centre with a primary school, a centre for childred with special needs incl. a two-section sports hall, outdoor sports facilities as well as a music school and underground car park will be carried out. The new building is divided by three staggered courtyards and will cover a gross floor area of 27,000 m².


Grammar school Herrsching

CLIENT: administrative district of Starnberg
ARCHITECT: schürmann dettinger architekten, Munich
SCOPE OF WORK: timber composite stick system, aluminium stick system (rooflights), wooden walls, doors
IMAGE SOURCE: © schürmann dettinger architekten - jonas bloch

In Herrsching, only a few 100 meters from the shore of Lake Ammersee, a grammar school with 4 parallel classes and a triple gym is being built. The new school is scheduled to go into operation in 2025 and meets the increasing demand for grammar school places in the district.


Oberschule Marklohe - renovation and extension

CLIENT: administrative district of Nienburg/Weser
ARCHITECT: consortium trapez architektur, Hamburg | eggersmende architekten, Braunschweig
SCOPE OF WORK: timber composite stick system, aluminium windows, wooden walls, exterior cladding in aluminium and fibre cement, wooden structure for addition of stories, attics, sun protection, doors
IMAGE SOURCE: © eggersmende architekten

The Oberschule Marklohe which was built in 1973 is extensively being renovated and expanded. The existing school building will be stripped down to its load-bearing skeleton construction of reinforced concrete. For a new room program the interior layout is restructured. The exterior walls are created in wooden construction.


District Office of Rosenheim - refurbishment and extension

CLIENT: Administrative district of Rosenheim
ARCHITECT: Aldinger Architekten, Stuttgart
SCOPE OF WORK: timber composite ribbon glazing, aluminium window elements, aluminium stick system, steel stick system, aluminium sheet metal cladding, attics, sun protection
IMAGE SOURCE: © Aldinger Architekten

The existing main building of the District Office in Rosenheim is being renovated and expanded by another storey. Among other things, it receives a new, highly heat insulating building envelope in the form of a dynamic-looking seamless facade. After completion, a total of 433 workplaces will be available.


TÜV SÜD, Building Z "Algorithmus", Munich

CLIENT: TÜV SÜD, Munich
represented by TÜV SÜD Business Service, Munich
ARCHITECT: Brückner Architekten, Munich
SCOPE OF WORK: punched aluminium windows, aluminium stick system, aluminium sheet metal covering, fibre cement cladding, wooden frame wall constructions, photovoltaic modules, sun protection, doors
IMAGE SOURCE: © Brückner Architekten

TÜV Süd expands its headquarters in Munich. By 2024, a new, state-of-the-art building with approximately 20,000 m² of space and up to 600 workplaces will be built there. For optimal energy generation and exposure to light of the interiors, the arrangement of windows and photovoltaic modules was calculated using an algorithm by Brückner Architekten.